Tattirisotto voitti reseptikilpailun

MM-tattitapahtuman alla järjestimme reseptikilpailun, jossa etsittiin herkullisia tatti- ja kantarellireseptejä. Voittajaksi suoritui tattirisotto, jota maistatettiin kisapäivän tapahtumassamme. Risotto sai erittäin hyvän vastaanoton ja reseptiä onkin kyselty meiltä muutamaan otteeseen.

Reseptin lähetti kisaan iiksenvaaralainen Heikki Parviainen, 41. Parviainen käy sienessä vaimonsa kanssa ja poimii talteen kantarellit, tatit sekä haaparouskut, jotka valmistetaan suolasieniksi.

- Jouluisin pitää olla suolasieniä ruokapöydässä.

Sieniruokia Parviaisen perheessä tulee syötyä etenkin syksyisin. Osa tateista ja kantarelleista myös kuivataan talvea varten. Parviainen kokkaa ahkerasti, miltei päivittäin, ja hänen vaimonsa Anne Rautiainen hoitaa leipomistyöt.

 

- Voittajaresepti on yhdistelmä useita eri reseptejä. Kokeilin aiemmin reseptia valmiin kanaliemen kanssa, mutta se oli turhan suolaista ja muuten mautonta. Kun kokeilin ruokaan itse tehtyä kanalientä, reseptistä tuli omaan suuhun sopiva.

Heikki Parviainen kertoo, että hyvät ruoat perheen käyttöön ovat löytyneet erehdyksen kautta.

- Nälissään tulee pläräiltyä myös keittokirjoja, josko niistä löytyisi hyviä vinkkejä, hän sanoo.

Metsäinen tattirisotto

  • 9 dl kanaliemi
  • 1 dl kuiva valkoviini 
  • 2,2 dl risottoriisi
  • 5 dl herkkutatteja
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • nokare voita
  • mustapippuria
  • n. 2 dl parmesaaniraaste
  • päälle rucolaa

Risotossa käytetty kanaliemi:

  • 1 kana
  • 2 sipulia
  • 3 porkkanaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 20 valkopippuria
  • 20 maustepippuria
  • 2 tl/suolaa vesilitraa kohden
  • n.3 litraa vettä

Risotto:

  1. Kuullota sipuli oliiviöljyssä.
  2. Lisää riisi. Kuullota läpikuultavaksi.
  3. Lisää valkoviini ja kiehauta neste pois.
  4. Lisää kuumaa kanalientä pikkuhiljaa sitä mukaa kun entinen neste imeytyy riisiin. Kanalientä lisätään siihen asti kun riisi imee sitä itseensä.
  5. Mausta parmesaanilla ja mustapippurilla.
  6. Lisää pannulla voissa käytetyt tatit.
  7. Koristele rucolalla.
  8. Tarjoa heti.

Kanaliemi:

Keitä kanaa noin 1, 5 tuntia kypsäksi. Hyödynnä kana esim. kanaviillokkiin. Pakasta ylimääräinen kanaliemi annoseriin myöhempää käyttöä varten.

Additional information